Jantlar Hakkında 10 Soru 10 Cevap
1) Jant piyasasında ‘çelik jant’ olarak tabir edilen jantlar, içeriğinde çelik mi içermektedir de bu isimle anılmaktadır? Otomobillerin standart jantlarından farkı nedir?
Piyasada ‘çelik jant’ olarak tabir edilen jantlar, aslında ‘hafif alüminyum alaşımlı’ olan jantlardır. Bu jantlarda alüminyumun kullanılma sebebi, alüminyum maddesinin işlenmesinin çok daha kolay olmasından ve rahatlıkla modellendirilebilmesinden kaynaklanmaktadır.
Otomobillerin standart jantları, eğer siyah kapaklı ve demir ise çelik alaşımlıdır.
2) Otomobilimin jantlarında bir takım eğiklikler var. Bu yüzden sürüş konforumu etkilediğini düşünerek değiştirmem doğru mudur?
Otomobilinizin alüminyum veya demir olan jantlarında ufak çapta eğiklikler olduğunu görüyorsanız bunu yetkili olan servislerde pres makineleri ile düzelttirebilirsiniz. Fakat sert darbeler sonucunda ağır olarak nitelendirilebilecek hasarlar almışsa ve jantın merkezinde kaymalara sebep olmuşsa; jantların düzeltilerek tamir edilmesi pek iyi neticeler vermeyeceği için tavsiye edilmemektedir. Bu gibi durumlarda yeni jant alınması uygun olacaktır.
3) Çok sert bir çukura çarpma sonucunda lastiğim balon yaptı ve jantımda çatladı. Bu durumda ne yapmalıyım?
Bu gibi olumsuz bir durumla karşılaşıldığı zaman öncelikle yapılması gereken; mümkünse olay yerinde durumun fotoğrafının çekilmesidir. Eğer resim çekme imkanınız yoksa en yakında bulunan yetkili bir servise götürülerek burada fotoğrafının çekilmesini istemeniz akıllıca olacaktır. Eğer bunların hiçbirini yapma imkanınız yoksa bölge karakoluna giderek durumun zabıt tutulmasını isteyiniz. Böylece hasarın masraf kısmı hakkında olayın gerçekleştiği belediye ya da sigorta şirketine başvurulması akıllıca olacaktır.
Sonrasında jantta meydana gelen kırık veya çatlakların tamir edilmesi tavsiye edilmemektedir. Bunun yerine, yeni jant ve lastik almanız uygun olacaktır. Bu alım aşamasında mutlaka faturalandırmayı ihmal etmeyiniz. Çünkü bu fatura ve resimler, yerel yönetimlere karşı haklarınızı aramanızda belge yerine geçecektir.
4) Hasar görmüş olan lastiğin ve jantın yenisini, üretici firmadan garanti dahilinde alabilir miyim?
Ne yazık ki dış etkenler sebebiyle lastik ve jant üreticileri bir garanti geri iade ödemesi gerçekleştirememektedir. Bununla birlikte kimyasal maddelerin etkileşimi sonucunda jantların boyalarında birtakım değişiklikler sebebiyle ithalatçı olan firmalarda geri ödeme alamamaktadırlar.
5) Jantlarımı 2-3 yıl kadar kullandıktan sonra bilhassa ön jant takımlarımda kurum gibi ifade edilebilecek kararmalar ve siyahlaşmalar oluştu ne yapabilirim?
Genel olarak jantların yüzeylerinde bu gibi kararmaların ve kirlenmelerin oluşumu, otomobilin fren balatalarından çıkmakta olan asbest tozundan oluşmaktadır. Bu tarz kirlenmelerde, kimyasal birtakım temizlik malzemeleri kullanılarak çizici malzeme olarak tanımlanabilen süngerler ile temizlik yapılması tavsiye edilmemektedir. Bu gibi ürünleri kullanmak yerine; özel olarak jant bakımları ve temizliği için üretilmiş olan temizleyiciler yardımıyla jantlarınızı temizlemeniz önerilmektedir.
6) Yeni almış olduğum alüminyum alaşımlı jantlarımda, bir süre kullandıktan sonra bijon delikleri ve kapak bölgesi kısımlarında jant boyasında kabarmalar oluştu. Ne yapabilirim?
Jant üreten firmalar, boya atmaları konusunda kendi mallarını 2 yıl garanti altına almaktadırlar. Bu sebeple aldığınız yerle veya almış olduğunuz jant markasının yetkili bayisi ile iletişime geçerek durumu anlatmalısınız.
7) Otomobilimin 14” lik jantlarını 15” lik jantlarla değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım?
Otomobilinizin jantlarında bir değişiklik yapmayı düşünüyorsanız; öncelikle almış olduğunuz jant veya lastik yetkili servisiyle iletişime geçmelisiniz. Burada bulunan uzman kişiler, uzun yıllar boyunca jant ve lastik pazarlama, montajını yapma işiyle uğraştıkları için size doğru yolu göstereceklerdir.
Jant çapını değiştirmek istediğinizde bu çaplara uygun olan lastikleri de almanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu işlem sırasında ölçü geçişleri değil, mevcut çapın değişmeksizin lastik geçişlerinin yapılması gerekmektedir. Şayet bu konuda yanlış geçişler yapılırsa; otomobilin lastiğe sürtmesi, lastiklerde çekiş kaybı ve yakıt tüketiminde artış gibi arzu edilmeyen durumlarla karşılaşılması muhtemeldir.
8) Alüminyum jantların, kapaklı jantlara göre sürüş avantajları var mıdır?
Alüminyum jantların avantajlarından en önemlisi bu jantların; balataların ve disklerin çok daha hızlı olarak soğuyabilmesine imkan tanımalarıdır.
9) Dar yanaklı olan lastiklerle, büyük çaplı olan jantların kullanımının otomobile zarar veya yararları nelerdir?
Bu tarz kullanım şartlarının yararları olduğu gibi; bozuk olan altyapı durumları sebebiyle aracın özellikle ön takımlarına zamanla hasar verebilmektedir. Dar yanaklı ve yüksek çaplı jantların kullanımı, iyi yol şartlarında kullanıldığı zaman; sürücüye daha sert viraj alabilme ve yüksek hızda stabilite gibi avantajlar sağlayabilmektedir.
10) Önceden oldukça konforlu bir şekilde kullanmış olduğum jantlarımda, herhangi bir hasar olmamasına rağmen balans oluştu. Bu durumda ne yapabilirim?
Jantların balans yapmasının en büyük sebeplerinden birisi, orta göbeklerindeki bileziklerin bakım yaptırılmış oldukları yerde söküldükleri zaman takılmamaları veya eksik takılmaları olabilir. Bu durum dışında sebep, jant üzerinde yer alan kurşunların düşme ihtimalidir. Bu yüzden sürücünün sürüş konforunun azalmaması için her 5-8 bin km arasında balans yaptırılması, otomobilin yakıt tasarrufuna da olumlu yönde etki edecektir.